Festival Mediteran Film Split 2013: Gangster iz Imotskog oduševio Split!

Oduševljenje u ljetnom kinu Bačvice dokumentarnim filmom "Gangster te voli" još više je eruptiralo kada je glavni lik Nediljko Babić na koncu razdraganoj publici i zapjevao. Naravno, što je drugo mogao zapjevati nego himnu dalmatinskih samaca Gangster Amor.

Priču iz Imotske krajine o Babiću, ljubavnom posredniku poznatijem kao Gangsteru, režirao je Nebojša Slijepčević, a na 6. Festivalu mediteranskog filma imao je splitsku premijeru.

Film prati nekoliko sudbina koje Gangster pokušava ujediniti, ali naglasak je stavljen na mladu Bugarku Mayu s djetetom Jurom. U konzervativnoj sredini, ženi s djetetom nemoguće je pronaći partnera, a uz to nije ni Hrvatica. Stoga je zadovoljstvo publike, nakon što su se protagonisti filma obratili publici, redatelj objavio da Maya nije mogla doći jer je trudna. Sreću je pronašla na Murteru. Na koncu, kako zbori Gangster, ljubav ipak ne poznaje granice ni religije.film_mediterana3-240510

a film mediterana3-240510

Film je inače nastajao tri godine, a premijeru je imao na festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Kanadi. Iako gotovo da nema scene ili rečenice koja ne budi iskreni smijeh, dokumentarac se može opisati kao tragikomičan. S tim se slaže i zagrebački redatelj Slijepčević koji je i otkrio da je imao veliku tremu uoči splitske premijere. A trema će ga pratiti i kad ode ovo ljeto u Imotski prikazati film. Za potrebe filma, čak je i selio u Imotski kako bi što bolje uhvatio zbilju.

- Iz Imotskog me prate dvojaki osjećaji, s jedne strane pamtit ću duhovite i srdačne ljude, a s druge strane puno ljudskih tužnih sudbina. Težak je to kraj za život, a nije ga ni povijest mazila. Film je na površini duhovit, ali u pozadini se krije niz tzv. malih sudbina koje sadržavaju elemente tragedije - kazao je Slijepčević.

Glavni protagonist zbog kojeg je i nastao film Nediljko Babić se zahvalio publici što je u velikom broju došla vidjeti film. Otkrio je i da je dogovorio 330 brakova u gotovo 30 godina dugoj karijeri ljubavnog posrednika. Prilikom posredovanja, dodajmo, prodaje i vlastite CD-ove.

Sve su to sretni brakovi, uglavnom i s puno dice. Sve šta ste vidili u filmu je tako, nema tu glume, to je čisto životno - kazao je Gangster.
A na Bačvicama je bio uistinu prava zvijezda, gužva se stvorila oko njega dok su se mnogobrojni obožavatelji željeli fotografirati s njim. Ili ga čekali da im potpiše svoj CD ili knjigu koji su se prigodno prodavali u ljetnom kinu.


Uoči dokumentarca Gangster te voli, prikazan je kratkometražni film Lignje Tonća Gaćine. Za kraj pak trećeg dana 6. Festivala mediteranskog filma Split organizirana je i fešta nazvana "Music Bingo", za koju je bio zadužen YEM kolektiv, službeni DJ-i festivala EXIT. Music Bingo se sastojao u tome da kad DJ pusti neku pjesmu, svi okupljeni bi na svom bingo listiću križali pjesme koje su čuli, a nagrade su bile ulaznice za EXIT festival, karte za Festival, CD Nediljka Babića...Treba li uopće spominjati da se i za treći dan Festivala tražila ulaznica više, te da je travica među borovima bila popunjena, kao i skaline koje vode do gledališta.

Dalmacijanews.com utorak, 11.lipnja 2013

a slika-film-mediteran